Kvindelige præster 75 år

Arne Bloch fot., Odense Stadsarkiv.

I år er det 75 år siden, de første kvinder blev ordineret som præster i den danske folkekirke.

Det fortæller jeg om i min forestilling ‘Da kvinderne tog kjolen på’.

Fortællingen tager udgangspunkt i den lykkeligste dag i Johanne Andersens liv. D. 28 april 1948, hvor hun bliver ordineret som præst i Odense Domkirke. Vi oplever øjebliksbilleder fra dagen, og springer så til fortællingerne om de tre kvinder, der bliver de første kvindelige præster. Foruden Johanne Andersen er det Ruth Vermehren, der i årevis har fungeret som hjælpepræst i kvindefængslet, og gennem sit virke har påvist et behov for kvindelige præster.

Og så er det Edith Brennike-Petersen.

For Indre Mission er hun den værste. For hun kommer nemlig fra Indre Mission. Hun er en af deres egne. Og når det kan ske en gang, så kan det ske igen!

Vi følger den politiske kamp for at give kvinder adgang til præsteembedet. En kamp der starter allerede i 1919 med et forslag til en ligestillingslov, der skal give kvinder og mænd lige adgang til alle offentlige embeder. (Undtaget militæret. Der må jo være grænser.)

Og vi følger den teologiske kamp. For ganske vist har Teologisk Fakultet ved Københavns Universitet sagt, at der ikke er noget teologisk argument mod kvindelige præster. Men det er der bestemt ikke enighed om i den danske kirke.

Vi slutter i Odense Domkirke, hvor biskop Øllgaard – med udgangspunkt i beretningen om kvinderne, der kom ud og fandt graven tom påskemorgen – ordinerer de første kvinder i folkekirken.

For hvis Jesus kunne bruge kvinder til at forkynde opstandelsen, så kan biskop Øllgaard også.

Oplev fortællingen her:

  • Odense Domkirke d. 28. april kl. 17 (der er festgudstjeneste inden – tag den med også. Den begynder kl. 15.30
  • Nørre Ørslev kirke d. 2. maj kl. 19. Også her med festgudstjeneste. (Nr. Ørslev var den kirke, som ansatte Johanne Andersen og dermed satte skub i lovgivningsarbejdet.)
  • Og mange andre kirker rundt om i landet. Skal jeg også komme i jeres kirke? Så kontakt mig på kontakt@estherrutzou.dk – jeg kommer meget gerne og deler fortællingen med jer. (Nå ja – prisen? Jeg plejer at tage 5000 kr. for en forestilling.)