Fortælling/Foredrag for voksne

De fleste af mine fortællinger for voksne er i kategorien ‚Historisk fortælling‛- og nej, det er ikke et foredrag. Selvom alt er gennemresearchet og sandt, og selvom tilhørerne virkelig får noget at vide. Jeg har bearbejdet stoffet kunstnerisk og gjort det til en fortælling. Men den er stadig sand, for hvis man vil høre om noget virkelig mærkeligt, noget virkelig vigtigt eller noget virkelig absurd – ja, så er der intet, der overgår virkeligheden. Læs om nogle af mine historier her:

  • Trone og Trods: Biskoppen stænkede brudesengen med vievand. Følget trak sig bukkende tilbage. Philip og Ingeborg var endelig alene …– Vi er i 1193. Den danske prinsesse Ingeborg er blevet gift med den franske konge Philip. Noget går galt, for dagen efter brylluppet kræver Philip ægteskabet opløst. – Men Ingeborg nægter at rejse hjem. Hun er Frankrigs dronning nu. Basta! Og så følger 20 års skilsmissedrama med alt, hvad man kan ønske sig af intriger, mordforsøg, pavelig indblanding og bandlysning. En rigtig røverhistorie – og så er den sand fra ord til andet.

Varighed: 70 min. Pris: 5000 kr.

  • Frk. Daugaards jødebørn: Da Zwi krydsede grænsen, blev passet stemplet med et stort J. Det betød, at han tilhørte ‚den jødiske nation‛, og ikke havde ret til at vende tilbage .. –Krystalnatten i 1938 sender chokbølger gennem hele Europa, og den danske regering reagerer prompte med at lukke grænserne for jødiske flygtninge fra Tyskland. De er jo så mange – og vi kan jo ikke redde dem alle. Men én kvinde, den geschæftige Thora Daugaard, sætter sig for at redde så mange tyske jødiske børn som muligt, og trods regeringens modstand får hun 340 jødiske børn til Danmark. Placeret rundt omkring på små landbrug, hvor de skal være gratis arbejdskraft. Alle børn kommer fra storbyer. Ingen af dem har set en ko før – eller en høne for den sags skyld. Og så bliver Danmark besat … Thora Daugaard heltegerning med redningen af 340 børn er ukendt for de fleste. Men denne bevægende – både sørgelige og morsomme – historie, er bestemt værd at huske.

Varighed: 75 min. Pris: 5000 kr.

  • Ahlefeldt og Arvingen: Der er dem, der mener, at Frederik Ahlefeldt er en gemen morder og ikke burde have lov til at gå rundt med hovedet siddende fast på halsen. Men han er Dronningens yndling. Og da Ahlefeldt forelsker sig i statholder Rantzaus 15-årige datter, er dronningen begejstret. Men det er statholderen ikke! – Vi befinder os i 1600-tallet. Et skodårhundrede, hvis I spørger mig. Krig, hekseafbrændinger, pest – og mere krig. Men også et århundrede med rigtige riddere og fægtekampe og alskens svinestreger – og kærlighed. Åh, så meget kærlighed! Fortællingen om den første Ahlefeldt til Tranekær på Langeland er en underholdende røverhistorie – og så er den sand!

Varighed: 50 min. Pris: 5000 kr.

  • På den anden side: Erik ser Gestapo køre ind på gårdspladsen. Han ser mændene springe ud af bilen. Tungt bevæbnede. Han ved, at husbond er ovre i stalden, og at konen er nede i køkkenet. Og det er de to små piger også. Han kan ikke udsætte dem for dette. Og Erik går selv ned og lukker op. –Dette er historien om modstandsmanden, der blev stukket og sendt til Buchenwald koncentrationslejr. Men overlevede og kom hjem igen – og tilgav sin stikker. Det er en sand historie. Men jeg har ændret navne og steder, så ingen kan genkende hverken modstandsmanden eller stikkeren. For ganske vist siger man, at ‚om 100 år er alting glemt‛, men der er jo kun gået 80. Så I må tage mit ord for det. At det skete. En modstandsmand tilgav sin stikker.

Varighed: 50 min. Pris: 5000 kr.

  • Hellige ben og barske banditter: Det ser sort ud for kristenheden. Mauerne har erobret det meste af Spanien. Snart står porten åben til resten af Europa. Men så – da det ser allersortest ud, opdager man apostlen Jakobs grav. Og tænk. Den befinder sig i det nordøstlige hjørne af Spanien! Og straks, da den er opdaget, begynder pilgrimsstrømmen. Som en menneskemur går de der på kanten mellem den kristne og den muslimske verden og signalerer et ‚her til og ikke længere‛. Og så stor var pilgrimsstrømmen, at en fransk munk i 1190’erne følte sig nødsaget til at skrive en guidebog til pilgrimmene. En slags meget tidlig ‚Turen går til Santiago‛. Den har jeg fået fingre i. Og på baggrund af denne bog – og arkæologiske fund – har jeg lavet fortællingen om at gå Caminoen. Vel at mærke i middelalderen. Dengang hvor de vigtigste turistmagneter var helgengrave – og hvor de største turistfælder var banditter, der var klar til at overfalde pilgrimmene.

Varighed: 75 min. Pris: 5000 kr.

  • En meget lang næse – og andre historier fra Evald Tang Kristensens samling: I slutningen af 1800tallet travede Evald Tang Kristensen rundt på den jyske hede og indsamlede folkelige sagn og eventyr, inden de helt gik i glemmebogen. Jeg fortæller et udvalg af de bedste historier. Og jeg tror nok, jeg kan garantere for et godt grin!

Varighed: Efter aftale. Jeg kan altid fortælle en historie til. Pris: 5000 kr.

Eller måske vil du hellere høre en af disse:

  • Nu skal vi sejre i Grevens Fejde – en mærkværdig fortælling om en meget rodet krig med to Christian’er, der begge vil være konge, to grever der begge er dygtige krigsherrer – og den tredje greve, der forkludrer det hele og afgør krigen ved at tabe slaget ved Øksnebjerg.
  • At forvalte sine talenter – Karen Brahe var en umådeligt interessant person. Ugift adelsfrøken, arver den mindste og dårligste herregård, bygger både den og en anseelig bogsamling op, overtager forsørgelsen af sine nevøer og niecer, efterhånden som brødrene krakker med deres store herregårde – fordi hun kan én ting. Hun kan forvalte sine talenter.
  • Den hemmelige skuffe – Riborg var H.C. Andersens første store forelskelse, og selvom hun blev gift med en anden, gemte hun minderne om ham i sin hemmelige skuffe.
  • Det hellige evangelium – om maleren Jens Birkholm.
  • Disse kvinder med deres blomstermaleri – om maleren Anna Syberg.
  • Kai Nielsens mytologier – de mytiske fortællinger bag Kai Nielsens skulpturer.