Historisk fortælling – jo, man kan godt kalde det for foredrag. Alt er gennemresearchet og sandt – men jeg serverer det som en fortælling. Jeg iscenesætter og giver personerne replikker.
Mine fortælleforedrag kræver intet udstyr – ingen skærm – det er 100% powerpointfrit. Jeg kan tale de fleste rum op, men bruger selvfølgelig gerne mikrofon, hvis I f.eks. har et teleslyngeanlæg, som I ønsker, at jeg bruger.
Trone og Trods
‘Biskoppen stænkede vievand på brudesengen og velsignede den. Så trak hele følget sig bukkende tilbage. Ingeborg og Philip var endelig alene …’
Vi er i 1193. Den dansk prinsesse Ingeborg er blevet gift med den franske konge Philip. Men noget går galt, for dagen efter brylluppet kræver Philip ægteskabet opløst.
Men Ingeborg nægter at rejse hjem. Hun er Frankrigs dronning nu. Basta!
Det bliver til 20 års skilsmissedrama med alt, hvad man kan ønske af intriger, mordforsøg, pavelig indblanding og bandlysning. En rigtig røverhistorie – og så er den sand fra ord til andet!
Varighed: 60 min.
Frk. Daugaards jødebørn
“Far meget syg. Underret børnene!” Manden på cyklen ser indtrængende på Zwi, som tydeligvis ikke fatter koden. Manden bøjer hovedet og hvisker: “Tyskerne er på vej. Sørg for at komme væk – og advar de andre!”
Da Krystalnatten i 1938 sender chokbølger gennem hele Europa, reagerer Danmark – og alle andre lande – med at lukke grænserne for jødiske flygtninge. Der er jo så mange, og vi kan jo ikke redde dem alle!
Men én kvinde – den geschæftige Thora Daugaard – vil ikke bare se til, mens de tyske jøder bliver sendt i gaskamrene. Trods den danske udenrigsministers modstand lykkes det hende at få 340 tyske jødiske børn til Danmark. De bliver placeret rundt omkring på gårdene som gratis arbejdskraft, og meningen er, at de skal videre til Palæstina hurtigst muligt.
Børnene er alle storbybørn. Ingen af dem har ønsket at arbejde i landbruget, og alle – værtsfamilier, børn og den danske udenrigsminister – glæder sig til, at de rejser videre. Men så kommer besættelsen, og så gælder det bare om at holde lav profil og være klar til flugt.
Thora Daugaards heltegerning – redningen af 340 jødiske børn – er ukendt for de fleste. Men den bevægende – både sørgelige og morsomme – historie er bestemt værd at fortælle og huske på.
Varighed: 2 x 45 min – inkl. tid til spørgsmål.
Pris: 5000 kr.
Ahlefeldt og arvingen
Der er dem, der mener, at Frederik Ahlefeldt er en gemen morder, der ikke burde have lov til at gå rundt med hovedet siddende fast på halsen. Men han er dronningens yndling. Og da Frederik Ahlefeldt forelsker sig i Statholder Rantzaus 15-årige datter, er dronningen begejstret.
Men det er Statholder Rantzau ikke!
Vi er i 1600-tallet. Et skodårhundrede, hvis I spørger mig. Høj børnedødelighed, krig og krig og krig – og pest, når der endelig er fred et øjeblik. Men det er også et århundrede med rigtige riddere, der fægter og kæmper – og elsker!
Frederik Ahlefeldt er forelsket i arvingen til stort set det hele. Statholder Rantzau ejer både store landområder i Holsten og hele Langeland, og han har kun denne ene datter. Og ganske vist siger far nej, da Frederik Ahlefeldt frier – men en Ahlefeldt accepterer ikke sådan et nej!
Historien om den første Ahlefeldt på Tranekær slot på Langeland er en underholdende røverhistorie – og så er den sand!
Varighed: 50 min.
Pris: 5000 kr.
På den anden side
De kører op foran gården og springer ud ad bilerne. De er tungt bevæbnede. Erik ser dem oppe fra vinduet. Han ved, at manden på gården er ude i stalden, og at konen er nede i køkkenet. Og der er de to små piger også. Dem kan han ikke udsætte for fare. Erik går selv ned og lukker op …
Dette er historien om modstandsmanden, der blev stukket og sendt til Buchenwald – men som kom levende hjem igen og som tilgav sin stikker.
Det er en sand historie.
Men for én gangs skyld har jeg digtet på virkeligheden. Jeg har ændret lokaliteter og navne. For måske er alt glemt om 100 år – men der er jo kun gået godt 80 år siden besættelsen. Og skammen over en forfader, der var stikker, kan sidde i generationer.
Derfor må I tage mit ord for, at det skete. At en modstandsmand tilgav sin stikker.
Det er en smuk historie. En dramatisk historie. Og endnu et lille afsnit af Danmarkshistorien, som er værd at huske.
Varighed: 45 min. + evt. tid til spørgsmål og diskussion.
Pris: 5000 kr.
En meget lang næse – og andre historier fra Evald Tang Kristensens samling
I slutningen af 1800-tallet travede Evald Tang Kristensen den jyske hede tynd for at indsamle folkelige sagn og eventyr, inden det var for sent.
Jeg fortæller et udvalg af de bedste historier – og jeg tror nok, jeg kan give garanti for et godt grin.
Varighed: efter aftale – jeg kan altid fortælle en historie mere …
Pris: 5000 kr.