Hver gang kl. 17 – 18.30

i ‘Den gamle gård’, Holkegade 1, Faaborg

Pris: Voksne: 75 kr. Børn gratis.

I år handler historierne om ‘Grevens Fejde’

17/7: ‘Præsten i Skabet’

– Fortalt af Esther Rützou

Det er mørke tider. Grevens fejde skyller hen over Fyn. Snart har den ene hær overtaget, snart den anden. Byer bliver erobret og udsat for hærværk. Adel og almue står på hver sin side. Had og mistro hersker.

I sommeren 1535 spidser krigen til. Begge hære er på Fyn med mange mænd, og der skal øves meget hærværk for at få lønningerne til lejesoldaterne i hus.

En af dem, der udsættes for hærværk og tortur, er præsten i Svanninge, Hans Madsen. Måske har han ikke rigtig holdt med nogen af hærene før, men da Grevens lejesoldater splitter præstegården ad og tager Hans Madsen til fange, så ved han, hvem han i hvert fald ikke holder med! Og da han får chancen, hævner han sig.

Gæstefortæller er Susie Haxthausen. Sidst hun var her, fik hun det til at gibbe i publikum, da hun fortalte sine historier om kvinder, der vidste, hvad de ville, og mon ikke også hun vil holde alle vågne i år, hvor hun fortæller ‘Saftige historier om stædige mennesker‘.

 

24/7: ‘Stenen der løj’

– Fortalt af Esther Rützou

Nederlagsdalen’. Et malende stednavn. Når en lavning i landskabet får navnet ‘Nederlagsdalen’, så ved man, at et eller andet er gået helt galt her. Og når man i den tidligere mose, som ligger på den anden side af bakken, finder spyd og sværd og dele fra rustninger, så bekræfter det fortællingen om en krig – et voldsomt slag – som har fundet sted her engang, og hvor der var nogen, der tabte godt og grundigt.

Slaget, som bragte nogen til nederlag, foregik i 1535, og nederlaget var så totalt, at dette slag afgjorde udfaldet af borgerkrigen ‘Grevens Fejde’.

Men hvorfor dette fokus på nederlag? Det var da den rigtige, der vandt! Det står der i hvert fald på mindestenen, som er rejst på toppen af Øksnebjerg. ‘Her ramte Johan Rantzaus lyn/drev Hansavældet ud af Fyn’ står der på stenen. Indskriften er lavet af en nobelprismodtager. Vores allesammens Johannes V. Jensen.

Så kan det da ikke være løgn, det der står? Eller kan det?

Gæstefortæller er Maria Junghans. I 2015 sluttede hun den første sæson sommerfortællinger af med en gribende beretning fra Sydamerika. I år vender hun tilbage med ‘Fortællinger om alt det, der gælder i krig og kærlighed’

 

31/7: ‘ Tag til Lyø eller dø!’

– Fortalt af Esther Rützou

Men I skal nu helst ikke tage til Lyø, for jeg fortæller historien om bondesoldaterne, der fik valget mellem Lyø eller døden, nede på ‘Den gamle gård’.

Det var lige efter slaget ved Øksnebjerg. En lille flok bønder havde kæmpet for taberen, og nu står de der overfor en hærleder, hvis mænd peger på dem med lange, spidse spyd. Egentlig skal de bare slås ihjel. Men hærføreren er adelsmand og lever af indtægter fra alle sine fæstegårde, og det er så uheldigt, at alle bønderne på Lyø er døde i løbet af borgerkrigen. Man kan jo ikke tjene penge på jord, der ikke bliver dyrket, men måske står han over for en nem løsning på det problem? Så hvad vælger I folkens? Lyø, eller døden?

Gæstefortæller er Thorstein Thomsen, som sidste år kildede lattermusklerne hos publikum med sine dejlige historier om kunst. I år byder han på ‘Finurlige og elegante historier om modstand og værdighed’.