“Biskoppen stænkede sengen med vievand og velsignede den. Bukkende trak hele følget sig tilbage. Kongen så sultent på sin brud …”

Vi er i 1193. Den danske prinsesse Ingeborg – søster til Valdemar Sejr – bliver gift med den franske konge Philip Auguste. Dagen efter brylluppet forstøder kongen sin brud og vil sende hende hjem. Men Ingeborg nægter at rejse. Hun er Frankrigs dronning nu! Basta!

En helt utrolig historie fyldt med drama, beskidte kneb, bandlysning og stædighed – og så er den oven i købet sand!

Jeg fortæller om Ingeborgs skæbne i min fortælling ‘Trone og Trods’ – og fortællingen er selvfølgelig – som alle mine historiske fortællinger – baseret på grundig research. Jeg har læst mange krøllede bogstaver, mens jeg har forberedt denne fortælling!

Den franske konge Philip Auguste er en mand i sine følelsers vold. Han har været bedste venner – og måske mere end det  med Richard. Ham der senere får tilnavnet ‘Løvehjerte’. Men nu er de blevet bitre fjender. Philip vil hævne sig – og hvad er bedre, end at indtage England og smide Richard ud?

God ide. Det kræver bare en rigtig god flåde. Sådan en har danskerne. Og da Philips dronning lige er død (han er virkelig en forfulgt mand, er han,) og det vrimler med giftefærdige prinsesser i Danmark, skulle det vel nok være til at få danskerne til at låne sin flåde ud til et lille rask erobringstogt?

Nej. Det er det ikke. Prinsessen kan han godt få, men flåden får han ikke. Den danske konge Knud d. 6. skal ikke have noget klinket med englænderne.

Men prinsessen kommer, og samtidige kilder skriver samstemmende, at hun er blændende smuk, da hun stiger i land i Amiens. Det synes kongen også. Han beslutter, at brylluppet skal fremrykkes. Han vil have hende. Nu!

Men så sker der noget – og det sker jo altså bag lukkede døre, så vi ved ikke, hvad – og lige efter kroningen af Ingeborg den næste formiddag, erklærer kongen, at han vil skilles.

Richard udnytter lejligheden til at antyde, at Philip ikke har kunnet gennemføre samlejet, og tilbyder ondskabsfuldt sin hjælp med at få ægteskabet fuldbyrdet. Og på franske vinstuer synges smædesange om Philip og hans potensproblemer.

Men der har ikke været potensproblemer, siger Ingeborg. Ægteskabet er fuldbyrdet, og der er ingen lovlig grund til at forstøde hende. Så hun bliver!
Og så følger 20 år, hvor Ingeborg holdes i fangenskab på klostre og på borge, og hvor kongen gør alle mulige krumspring for at blive skilt fra hende – når han altså ikke har travlt med at forsøge at banke Richard – og hvor paven bliver mere og mere skarp i sine forsøg på at få den rebelske konge banket på plads. Det går så vidt, at Frankrig bliver lyst i band – og Philip overvejer at blive muslim for at slippe for den pavelige indblanding.

Og så – efter 20 år – erkender kongen endelig, at han aldrig vil få den skilsmisse. At han hænger på Ingeborg. At han aldrig vil slippe af med hende. Hans børn har forresten besøgt hende – og de kan godt lide hende. Og folket elsker hende og har gjort hende til helgen. Der sker mirakler ved den borg, hun holdes fanget i.

Og forresten er Richard død. Det har han rigtig godt af, den skiderik.

Kongen tager til Ingeborgs fængsel. “Kan du tilgive mig?” spørger han. “Vil du med til Paris?”

Ingeborg er storsindet. Hun tilgiver. Og så lever de sammen i fred og fordragelighed, indtil Philip dør. Ingeborg sørger for en storslået sjælemesse for ham. Det kan han nok have brug for, med alle de synder, han har på samvittigheden.

Og det franske folk elsker hende stadig, og skønt hun aldrig blev helgenkåret, regnes hun med blandt de franske helgener.

Fortællingen varer 60 min. – og kan udbygges med en lille fortælling om Valdemar Sejr, Ingeborgs bror, som hun elskede så højt, at hun skaffede ham en ny hustru, da hans dronning Dagmar døde. Den søde portugisiske prinsesse Bengerd …

Pris: 4000 kr.

”… Det er en stor oplevelse at høre Esther Rützou fortælle. I Haarby præstegård hørte vi Esther Rützou fortælle en historisk beretning, ’Trone og Trods’ om dronning Ingeborg af Danmark. Den blev fortalt med stor indlevelse, og vi tilhørere fik en dejlig oplevelse samt en del historisk viden.” (Hanne Ploug-Sørensen, Haarby Menighedsråd)